Als een werknemer na twee jaar nog ziek is dan volgt een WIA keuring bij het UWV. Medewerkers die nog arbeidsmogelijkheden hebben (35-80% arbeidsongeschikt) komen in aanmerking voor een WGA-uitkering. Ook gedurende deze uitkeringsperiode, ná twee jaar ziekte, gelden re-integratieverplichtingen voor de periode van maximaal 10 jaar. Het begeleiden van een werknemer met een WGA uitkering naar passend werk noemen we re-integratie 3e spoor.
Re-integratie derde spoor is er voor de werknemer die na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden. Derde spoor re-integratie wordt ingezet als de werkgever eigen risicodrager is voor de WGA. Het doel van een 3e spoor re-integratietraject is het vinden van een duurzame functie voor de (ex-) werknemer en het besparen van de kosten voor de werkgever.
De re-integratiekandidaat heeft al stappen doorlopen in het 1e spoor en 2e spoor. Zolang er arbeidsmogelijkheden zijn, is het raadzaam om een (ex-) werknemer te begeleiden bij de re-integratie. Daarmee vergroot je de kans op een baan, wat de schadelast beperkt. Binnen de mogelijkheden van de werknemer (persoonlijk belastbaarheidsprofiel) wordt er gefocust op werkhervatting en het bereiken van tenminste 65% van de resterende verdiencapaciteit (een bedrag dat de werknemer zou moeten kunnen verdienen in een nieuwe functie).
Back on track neemt veel werk uit handen door de re-integratiebegeleiding met alle daarbij behorende verplichtingen over te nemen. Door onze expertise en ons netwerk vergroot dit de kans op nieuw werk aanzienlijk. Zowel werkgever als werknemer is gebaat bij een succesvol re-integratietraject. Het zorgt voor een flinke kostenbesparing voor de werkgever en voorziet de werknemer van een nieuwe start op de arbeidsmarkt met hogere inkomsten.
De prijs van dit traject is op basis van offerte.