Eerstejaarsevaluatie WIA

Eerstejaarsevaluatie WIA

De Eerstejaarsevaluatie WIA wordt gebruikt bij het re-integratietraject tijdens ziekte van een werknemer in loondienst. Als een zieke werknemer na 1 jaar nog niet volledig aan het werk is, dan evalueren werkgever (samen met de bedrijfsarts of arbodienst) en werknemer het Plan van Aanpak. Je kijkt met elkaar terug of de re-integratie volgens plan verlopen is of niet. Maar je kijkt ook met elkaar vooruit, bijvoorbeeld of het einddoel van de re-integratie nog wel haalbaar is.  De input van een arbeidsdeskundige is hiervoor raadzaam.

De Eerstejaarsevaluatie start tussen de 46e en 52e ziekteweek, is een vast onderdeel van het Re-integratie verslag bij ziekte en volgt uit de Wet Verbetering Poortwachter. Mocht een werknemer 2 jaar ziek zijn, dan moet dit document ook ingestuurd te worden naar het UWV. Het is daarom van belang dat dit document tijdig wordt opgesteld om een loonsanctie vanuit het UWV te voorkomen. 

En wat houdt dat nu in?
Dat je met elkaar nadrukkelijk stilstaat bij het resultaat van de re-integratie-inspanningen in het eerste ziektejaar. Het is daarbij direct ook de bedoeling om met dit zogenoemde 'opschudmoment' een goed begin te maken voor het tweede ziektejaar. Werkgever en werknemer moeten in het kader van de Eerstejaarsevaluatie: 
- advies vragen aan de bedrijfsarts
- de huidige stand van zaken bespreken
- terugblikken op het eerste ziektejaar
- nieuwe afspraken maken voor het tweede ziektejaar.

De uitkomst van de Eerstejaarsevaluatie moet worden vastgelegd in een verslag. Dit verslag moet worden ondertekend door werkgever en werknemer. Je kunt de Eerstejaarsevaluatie het beste uitvoeren en invullen door het Formulier Eerstejaarsevaluatie WIA van het UWV te gebruiken.

 





Reactie plaatsen