Het Inzetbaarheidsprofiel
Het Inzetbaarheidsprofiel is een instrument voor het omschrijven van de belastbaarheid van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker. Het geeft aan wat een medewerker op basis van zijn medische situatie wel en niet kan.
Het instrument wordt ingezet als handvat bij langdurig ziekteverzuim om te bepalen welk werk voor de medewerker passend is.
Veelal wordt het Inzetbaarheidsprofiel opgesteld bij een ziekteverzuimkwestie die zo'n negen tot twaalf maanden heeft geduurd. Het vormt daarmee de benodigde input voor het arbeidsdeskundig onderzoek in een Re-integratie traject conform de Wet Verbetering Poortwachter.
Ontwikkeling en achtergrond
Het Inzetbaarheidsprofiel is ontwikkeld door de paradigmagroep (SZW, UWV, bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen, werkzaam in de gezondheidszorg).
Het wordt sinds 2014 gebruikt en kan opgesteld worden door bedrijfsartsen. Het biedt hiermee een goede communicatie tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts over de inzetbaarheid van mensen.
Informatie over belastbaarheid
Het aanleveren van informatie over de belastbaarheid is vormvrij. In de paradigmagroep is nadrukkelijk afgesproken dat UWV niet mag vragen om een Functie Mogelijkheden Lijst (FML). Dit is ook vastgelegd in nieuwsbrieven van de Paradigmagroep.
Als het gaat om het in kaart brengen van de belastbaarheid is het van belang dat verzekeringsartsen van het UWV en bedrijfsartsen zo veel mogelijk bij elkaar aansluiten. Essentieel is dat de bedrijfsarts en verzekeringsarts het geheel van de mogelijkheden en beperkingen aangeven op dezelfde belastingrubrieken, die zowel voor re-integratie als voor claimbeoordeling worden gehanteerd. Door gedurende de eerste twee ziektejaren (verplichte loondoorbetalingsperiode voor werkgever) op geëigende momenten gebruik te maken van het Inzetbaarheidsprofiel, krijgen zowel de werkgever, de werknemer, de bedrijfsarts als het UWV eenduidig inzicht in het kwalitatieve verloop van de mogelijkheden en beperkingen. Bijvoorbeeld bij een arbeidsdeskundig onderzoek, het Actueel Oordeel WIA of bij een aanvraag Deskundigenoordeel UWV.
Arbeidsdeskundig onderzoek
Als het Inzetbaarheidsprofiel is opgesteld, kan een arbeidsdeskundige de belastbaarheid van de medewerker tegen de gevraagde belasting van het werk afwegen. Denk hierbij aan een medewerker die niet meer kan traplopen door een beperking, maar dit wel voor de uitvoering van de functie (de bedongen arbeid) vereist is.
Zoek je een voorbeeld van een Inzetbaarheidsprofiel, kijk dan even op de volgende link: voorbeeld en nadere uitleg Inzetbaarheidsprofiel