Kennisbank voor ziekteverzuim en loopbaan

Procesgang eerste en tweede ziektejaar

De procesgang eerste en tweede ziektejaar
Bij ziekte van zijn werknemer moet de werkgever ervoor zorgen dat het functioneren van de werknemer in de arbeid zo snel en volledig mogelijk wordt hersteld, waardoor een onnodig beroep op een uitkering wordt voorkomen. Bij het toetsen van de re-integratie-inspanningen stelt UWV vast of werkgever en werknemer in redelijkheid konden komen tot de re-integratie-inspanningen die zijn gedaan. UWV doet dat aan de hand van het re-integratieverslag (RIV) dat de werkgever en de werknemer samen opmaken. Een re-integratieverslag is een weergave van de ondernomen re-integratie-inspanningen, die ten minste wordt samengesteld uit de hieronder (1 t/m 6) genoemde formulieren. Het complete re-integratieverslag moet tegelijk met de WIA-aanvraag worden ingediend, uiterlijk in de 93e verzuimweek.

De modelformulieren/ stappen welke minimaal onderdeel uit maken van het re-integratieverslag zijn:

1. Probleemanalyse (PA) en eventuele Bijstellingen van de PA

2. Plan van aanpak (PvA) en eventuele Bijstellingen van het PvA

3. (Eerstejaars)evaluatie

4. Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst

5. Eindevaluatie

6. Medische informatie

Al deze hierboven genoemde formulieren en documenten moeten worden meegestuurd met de WIA-aanvraag en vormen de basis voor de beoordeling van de re-integratie-inspanningen.

Verplichtingen Wet Verbetering Poortwachter
1. Probleemanalyse en eventuele bijstelling probleemanalyse
De Probleemanalyse wordt opgesteld door de arbodienst of bedrijfsarts, uiterlijk in week 6 van het verzuim. Bij de verslaglegging door de bedrijfsarts gaat het niet alleen om het in beeld brengen van medische factoren, maar ook om het in kaart brengen van andere factoren die het verzuim beïnvloeden. Zoals persoonlijke eigenschappen, opleidingen en vaardigheden, privé- en sociale omstandigheden, het eigen werk en factoren die met het werk te maken hebben. Daarnaast wordt geadviseerd met welke activiteiten het verzuim gevolgd kan worden. En met welke activiteiten de re-integratie mogelijk kan worden gemaakt. De Probleemanalyse, die naar de werkgever gaat, wordt hiervan afgeleid en bevat geen medische gegevens (beleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens 2016).

Als de reikwijdte van (een deel van) het probleem nog niet geheel te overzien is, bijvoorbeeld omdat er nog medische onderzoeken lopen, moet de arbodienst of bedrijfsarts dat duidelijk omschrijven. In zo’n situatie kan zo al worden nagedacht over het benutten van de bestaande mogelijkheden. De Probleemanalyse moet tevens een advies bevatten over de wijze waarop de mogelijkheden tot herstel en werkhervatting kunnen worden benut of vergroot. Ondersteunend hiervoor kunnen het Inzetbaarheidprofiel (IZP) of varianten daarop zijn. Het advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een aanpassing van het werk, eventueel met een voorziening, een specifieke interventie of een specifieke behandeling. Ook kan advies worden gegeven over de wenselijkheid van mediation (STECR Werkwijzer Arbeidsconflict en NVAB-richtlijn 'conflicten in de werksituatie')

Bijstellingen van de probleemanalyse
Tijdens het re-integratieproces wordt verwacht dat er regelmatig wordt geëvalueerd. Bij een gewijzigde medische situatie wordt de Probleemanalyse bijgesteld. Wijzigingen in de belastbaarheid tijdens de re-integratieperiode worden zo nodig weergegeven in het IZP of de varianten daarop.

2. Plan van Aanpak
Het Plan van aanpak wordt uiterlijk in week 8 opgesteld door werkgever en werknemer, waarbij zo nodig andere deskundigen kunnen adviseren. Bijvoorbeeld de bedrijfsarts, een arbeidsdeskundige of andere deskundigen op het terrein van arbeid en gezondheid. Op basis van het advies van de arbodienst of bedrijfsarts in de Probleemanalyse moeten werkgever en werknemer in onderling overleg een Plan van aanpak maken. Daarin leggen ze afspraken vast over de te ondernemen acties om de mogelijkheden tot werken te vergroten. Denk hierbij aan een noodzakelijke behandeling, cursus of training en aan activiteiten (bijvoorbeeld mediation of andere interventies) om de werknemer in staat te stellen met die mogelijkheden aan het werk te gaan. Hierbij kan ook worden gedacht aan (tijdelijke) aanpassing van de werkplek, de werkorganisatie of de arbeidstijden.

Een voorbeeld invulformulier Plan van Aanpak vindt je hier: voorbeeld formulier Plan van Aanpak WIA

Verplichtingen werkgever Wet Verbetering Poortwachter

3. (Eerstejaars)evaluatie
Het Plan van aanpak is geen statisch document. Het is een plan dat moet worden gevolgd en als het plan na evaluatie niet haalbaar blijkt, dan moet het worden bijgesteld zodat het wel haalbaar is. Voorbeelden van situaties waarin bijstelling nodig is:

  • De mate van werkhervatting loopt achter op het gestelde doel.
  • Een wijziging in de belastbaarheid.
  • Er is geen Plan van aanpak, of in het Plan van aanpak is geen helder doel gesteld.
  • De werkhervatting is niet stabiel.
  • Er is stagnatie in de medische behandeling.
  • Het deskundigenoordeel heeft de gestagneerde re-integratie niet vlot getrokken.
  • Periodes van werk en uitval wisselen elkaar af.
  • Er is te lang gewerkt op arbeidtherapeutische5 basis zonder loonwaarde.
  • Hervatting is op te laag niveau of voor te weinig uren, zonder perspectief op eigen of ander passend werk.

Hoewel het Plan van aanpak periodiek moet worden geëvalueerd, heeft de Eerstejaarsevaluatie een extra dimensie. Bij deze verplichte evaluatie na 52 verzuimweken is het doel dat de werkgever en werknemer terugblikken op de re-integratieactiviteiten in het eerste ziektejaar en expliciet de vraag onder ogen zien of de re-integratie nog op de goede weg zit. Er moeten basale keuzes worden gemaakt als het gaat om re-integratie-inspanningen in het eigen bedrijf of bij een andere werkgever. Zo nodig kunnen zij de gevolgde re-integratiekoers voor de komende periode bijstellen.

Een voorbeeld invulformulier Eerstejaars evaluatie vindt je hier: voorbeeld formulier Eerstejaarsevaluatie WIA

Verplichtingen Wet Verbetering Poortwachter

4. Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst
Ten tijde van de WIA-aanvraag en voorafgaand aan de Eindevaluatie van het Plan van aanpak, wordt door de bedrijfsarts of de arbodienst een Actueel Oordeel opgesteld. Het Actueel oordeel bevat een omschrijving van de belastbaarheid van de werknemer en de stand van zaken met betrekking tot de re-integratie op dat moment.

5. Eindevaluatie 
In de Eindevaluatie van het Plan van aanpak geven de werkgever en werknemer hun oordeel over de afgelopen 2 jaar van arbeidsongeschiktheid met betrekking tot de re-integratiemogelijkheden van de werknemer. De werkgever geeft ook zijn mening over de toekomstige re-integratiemogelijkheden van de werknemer.

Een voorbeeld invulformulier Eindevaluatie vindt je hier voorbeeld formulier Eindevaluatie WIA

6. Medische informatie
De bedrijfsarts levert de medische informatie over het (chronologisch) verloop van de verzuimbegeleiding vanaf aanvang van de ziekte en motiveert zijn handelen in die periode. Deze informatie valt onder het medisch beroepsgeheim. 

 
Oordeel werknemer
De werknemer geeft op het aanvraagformulier WIA zijn oordeel over zijn re-integratie aan.



Reactie plaatsen